use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Bez dezertu by to nebolo ono. Ovocie, ale aj niektoré druhy zeleniny a strukoviny môžu tvoriť nečakane výborný základ pre sladké pochúťky.

Skvelé dezerty s tajomstvom: avokádo, cícer, tofu, fazuľa, repa

KNa to, aby bolo možné vytvoriť rastlinný dezert, je potrebná správna konzistencia, a predovšetkým neutrálna chuť základných ingrediencií ich umožňuje ukryť do akéhokoľvek dezertu. Dochucovať potom je možné ovocím, korením alebo kakaom – a skvelá výživná pochúťka je na svete.

Avokádo a kakao sa k sebe náramne hodia. Zrelé avokádo rozmixujeme spoločne s 2 lyžičkami kakaa a zrelým banánom a dostaneme lahodný krém. Môžeme podávať s bobuľovitým ovocím v pohári alebo použiť do torty.

Pri príprave brownies skúste siahnuť po čiernych či červených fazuliach. Krémovitá konzistencia a skutočne neutrálna chuť zaistia dobrý základ pečených dezertov. O dochutenie sa postará korenie, ako je škorica, klinček či kakao. Vďaka strukovinám prijmeme v dezerte bielkoviny aj vlákninu, takže nás aj viac zasýti.

Podobne je možné použiť do múčnikov aj strúhanú zeleninu, ako je mrkva či červená repa. Nielenže získame krásne a zdravé prírodné farbivá, ale taktiež vyšší podiel vlákniny a príjemnú konzistenciu.

Ingrediencie, s ktorými to zvládnete

Najväčšou výzvou v prípade rastlinných dezertov často býva náhrada vajec. Ale aj s tým si už vegáni vedia rady – z cícerového nálevu je možné vyšľahať sneh rovnakej konzistencie a neutrálnej chuti ako z bielkov.

Pri pečení vegánskych múčnikov je skvelé používať kvalitný, 100 % rastlinný tuk a skúšať najrôznejšie múky, a to nielen z obilnín, ale taktiež z hrachu či cícera. Pečie sa z nich veľmi dobre a múčnik tak obohatíme o bielkovinu.

Bez hraníc to nejde

Dezerty z rastlinných surovín sú pre zdravie rozhodne lepšie než klasické sušienky či zákusky.

„Rastlinná strava všeobecne neobsahuje cholesterol. V orechoch a semenách sú väčšinou zastúpené zdravé tuky. Zelenina, ovocie a celozrnné múky či vločky obsahujú vlákninu, veľa vitamínov a minerálnych látok,“ spomína klady rastlinných dezertov Karolína Hlavatá.

To však neznamená, že ich môžeme konzumovať bez hraníc.

„I z týchto pochúťok môžeme získať poriadnu porciu energie. To, že je niečo raw alebo bio, neznamená automaticky, že ide o nutrične vyvážené jedlo. Rozhodne by sme si mali dať pozor na energetickú hodnotu a sledovať aj zloženie. Mnohé výrobky sú bohaté na nasýtené mastné kyseliny väčšinou z kokosového tuku. Obsahujú aj veľa cukru zo sušeného ovocia. Najlepšie sú výrobky, ktoré majú čo najjednoduchšie zloženie a mali by mať čo najnižší obsah nasýtených mastných kyselín a cukru. Naopak, mali by obsahovať bielkovinu a vlákninu,“ upozorňuje dietologička.